Pyszne, mocno slodkie z kawalkami chrupiacego slonecznika, sycace dzieki platkom owsianym i co najciekawsze, znikajace w tempie ekspresowym :) Przepis pochodzi z bloga chillibite, zmniejszylam skladniki o polowe i wyszlo 40 ciasteczek wielkosci przecietnego, sklepowego pieguska :)
200g maki
100g płatków owsianych
200g miękkiego masła
150g cukru
2 lyzeczki cukru waniliowego
150g ziaren słonecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ziarna slonecznika podsmazyc na patelni na jasnozloty kolor i odlozyc do wystudzenia.
100g płatków owsianych
200g miękkiego masła
150g cukru
2 lyzeczki cukru waniliowego
150g ziaren słonecznika
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ziarna slonecznika podsmazyc na patelni na jasnozloty kolor i odlozyc do wystudzenia.
Maslo, cukier, wanilie i proszek do pieczenia wymieszac mikserem.
Dodac ostudzone ziarna slonecznika, odrobine soli i platki owsiane, ponownie wymieszac.
Dodac make i zagniesc na miekkie, tluste i zwarte ciasto.
Formowac kuleczki w dloniach, splaszczac i ulozyc na blaszce wylozonej papierem.
Piec w piekarniku w temperaturze 175 C przez ok 20 minut.
Wystudzic na blasze (krusza sie na poczatku), potem przelozyc do pojemnika
już zapisałam przepis, na pewno spróbuję, dziękuję! :o)
ReplyDeletepsss....a jajek żadnych nie potrzeba dodać?
ReplyDelete